Prepoznajte i zaštitite se od napada na vašu kibernetičku sigurnost

Objavljeno 25.10.2018.
#CyberScams
listopad 25, 2018

Digitalizacija je prožela gotovo svaki segment našeg života. Tako na dnevnoj bazi komuniciramo mailom i društvenim mrežama, a stvari kupujemo u web trgovinama. Možemo reći da je digitalno doba uvelike olakšalo naš svakodnevni život, no ipak treba biti na oprezu i zaštititi se od mogućih prijevara. Donosimo vam sedam učestalih situacija u kojima trebate obratiti pozornost, kako ne bi i sami postali žrtva prevaranata.

“Direktorska” prijevara na radnome mjestu

Ako ste upravo vi osoba kojoj kroz ruke prolaze brojni računi i uplatnice na radnome mjestu, možda ste već i upoznati s ovim oblikom prijevare. “Direktorska” prijevara događa se kada zaposlenik koji je ovlašten za provođenje plaćanja bude prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. No, kako do toga dođe? Prevarant se predstavlja kao direktor ili član uprave tvrtke te traži hitno provođenje plaćanja uz inzistiranje na povjerljivosti transakcije. Također, traži od zaposlenika da ne slijedi autorizacijske postupne uz vršenje pritiska te uvjeravanje u hitnost provođenja plaćanja. Poštujte sigurnosne postupke za plaćanje i nabave, a u slučaju sumnje o nalogu za prijenos, obratite se nadležnom kolegi. Sve savjete što možete učiniti kao tvrtka i zaposlenik, pročitajte na poveznici.

Promjena bankovnih podataka može vas skupo koštati

Traži li vas dobavljač, davatelj usluga ili vjerovnik da se bankovni podaci za buduće račune promijene, pripazite jer postoji mogućnost da postanete žrtvom prijevare s računima. Zaštititi se možete određivanjem osobe koja će biti jedinstvena kontakt točka za rad s tvrtkama kojima redovito plaćate, a informacije koje dijelite o svome poslodavcu na društvenim mrežama ograničite. Pobrinite se da su zaposlenici obaviješteni i svjesni ove vrste prijevare te upućeni u to kako ih izbjeći.

Kupujte (pametno i sigurno) online

Online ponude su često primamljive i povoljne, no čuvajte se prijevara. Koristite lokalne online trgovine kada god je to moguće, jer ćete s njima lakše riješiti probleme. Pritom, kao sredstvo plaćanja koristite kartice. Tako je veća mogućnost da vam se uplaćeni novac vrati. Posumnjate li na pokušaj prijevare, čak i ako niste postali žrtvom, kontaktirajte policiju.

Ne ulažite u neprovjerene investicije

Dobivate li učestale i nenajavljene pozive u kojima vam nepoznata osoba obećava brzu i značajnu dobit? Ako vas pritom uvjerava u sigurnost investicije dostupne u ograničenom vremenu te vas traži da je ne dijelite s drugima, moguće je da je riječ o investicijskoj prijevari. Stoga, uvijek zatražite nepristrani financijski savjet prije ulaganja sredstava te budite sumnjičavi prema takvim ponudama. Zaštitite sebe i druge prijavom ovakvih situacija policiji.

Ne nasjedajte na romantične prijevare

Prevaranti često traže svoje žrtve na stranicama za upoznavanje, no koriste i društvene mreže te e-poštu, kako bi uspostavili kontakt. Ako ste nekoga nedavno upoznali online te iskazuje snažne osjećaje prema vama, dok su poruke često nejasne ili jako loše napisane – pripazite, jer možete postati žrtva romantične prijevare. Profil prevaranata obično nije u skladu s onim što vam kažu, a ako vas pak traže sadržaj koji bi kasnije mogli upotrijebiti protiv vas u svrhu ucjene nemojte ga slati. Nakon što zadobiju vaše povjerenje, tražit će vas novac, darove, podatke o bankovnom računu ili novčane uplate uz pokušaj ucjenjivanja. Nemojte se sramiti, radije prekinite kontakt s tom osobom i obratite se policiji.

Lažne web stranice banaka

Zaprimite li e-poštu koja izgleda kao da dolazi od banke te vas vodi poveznicom na stranicu banke, koja na prvi pogled izgleda autentično, nikako ne ostavljajte svoje podatke. Stvarne banke ne koriste skočne prozore da bi od vas prikupile bankovne vjerodajnice. Vodite računa o tome da se zaštitite od takvih prijevara te da će vam banka skrenuti pozornost na nešto važno kada pristupite svom online računu.

Nemojte da upecaju vaše podatke

Krađa identiteta može se odviti putem maila, telefonskog poziva ili SMS poruke. Prevaranti će vas pokušati uvjeriti da s njima podijelite osobne, financijske ili sigurnosne podatke. Počinitelji računalnih kaznenih djela oslanjaju se na činjenicu da su ljudi zauzeti. Ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci. Posumnjate li pak na pokušaj prijevare, svakako ga prijavite policiji.

Comments are closed.