Vinkovačke jeseni

Objavljeno 06.09.2013.
06 rujna, 2013

Vinkovačke jeseni primjer su neraskidive veze čovjeka i zavičaja

Vinkovačke jeseni, manifestacija hrvatske tradicijske kulture, ove se godine održala 48. put zaredom od 6. do 15. rujna . Slikovito govoreći Vinkovačke su jeseni ogledalo duše slavonskog čovjeka, one su želja da se sačuva iz zaborava glazbena baština i plemenitost ljudi te stoga s punim pravom možemo tvrditi da se ovom priredbom pokazuje svo bogatstvo hrvatske tradicije i kulture. Ove su se godine Vinkovačke jeseni po prvi puta održale u europskoj Hrvatskoj što dodatno pridaje na značaju očuvanju zavičajnih običaja i tradicija. Tradicija ovog kraja još je dojmljivija uzmemo li u obzir da su Vinkovci najstariji europski grad s 8200 godina neprekinute naseljenosti. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, istaknuo je važnost održavanja ovakvih priredbi rekavši na svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni: „Brinuti se o prošlosti, znači brinuti se o budućnosti. Mi brinemo o tradiciji i zato imamo budućnost.”

Privredna banka Zagreb dugogodišnji je pokrovitelj Vinkovačkih jeseni, pa smo tako i ove godine svojom donacijom podržali ovu hvalevrijednu manifestaciju. Temelj našeg poslovanja jest kontinuirano pridonositi razvoju lokalnih zajednica i čvrsto vjerujemo kako, pružajući podršku manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, mi pridonosimo poboljšanju ukupne kvalitete života naše zajednice.  Isto tako vjerujemo kako je očuvanje hrvatske tradicije i kulturne baštine jedan od najvažnijih načina u očuvanju hrvatskog identiteta.

U sklopu 48. Vinkovačkih jeseni održalo se ukupno 30-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi, među kojima se izdvaja nedjeljni Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega, u kojem je ulicama i trgovima Vinkovaca prošlo oko 3.000 članova ukupno 78 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Njemačke i Srbije, koja njeguju hrvatski izvorni folklor. Uz tamburaške sastave, članove kulturno-umjetničkih društava, pjevače i pjevačke skupine, u programu su nastupili i poznati hrvatski glumci, koji su u dramskom dijelu programa prikazali običaje Šokaca i Šokadije u programu nazvanom “To smo što jesmo!”, odabranom po nazivu posljednje knjige književnika Vladimira Rema.

Comments are closed.