Diljem zemlje u tijeku međunarodni projekt „Umjetnost štednje“

Objavljeno 25.10.2017.
25 listopada, 2017

Ususret Svjetskom danu štednje, Muzej štednje u Torinu 2016. godine je pokrenuo inicijativu „Umjetnost štednje“. Ove su se godine vrijednom projektu svojim programima pridružile brojne banke članice Intesa Sanpaolo Grupe iz Albanije, BiH, Egipta, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Mađarske te Hrvatske.

Razdoblje od 24. do 31. listopada tako je posvećeno svim aktivnostima i događanjima vezanim uz inicijativu „Umjetnost štednje“. Prigodne će se manifestacije u Italiji održati u čak 6 gradova: Torinu, Milanu, Napulju, Vicenzi, Palermu i Bologni. Razni edukativni programi bit će održani i u 10 drugih država. U Albaniji, BiH, Egiptu, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj, banke članice Intesa Sanpaolo Grupe svojim će aktivnostima obrazovati, animirati i potaknuti djecu na štednju, kao jednu od vrjednijih životnih vještina. Cjelokupan međunarodni program možete pronaći na web stranicama www.museodelrisparmio.it i www.gallerieditalia.com.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje, Privredna banka Zagreb tijekom listopada će organizirati 72 radionice pod nazivom „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“. U njima će sudjelovati 31 volonter iz banke te 20 osnovnih škola iz 9 gradova diljem Hrvatske. Redom su to Zagreb, Split, Opuzen, Slavonski Brod, Pazin, Osijek, Biograd, Kutina i Rijeka.

Osim radionica, osmišljeni su i organizirani posjeti Muzeju Privredne banke Zagreb. Učenici 11 hrvatskih škola uz stručno će vodstvo imati priliku pogledati vrijedne zbirke vrijednosnica, dionica, kovanog i papirnog novca, ali i bogatu zbirku od čak 240 najzanimljivijih primjeraka štednih kasica iz cijelog svijeta. Uz Muzej, učenici će obići i pet PBZ poslovnica, gdje će se detaljnije upoznati s financijskim pojmovima te iz prve ruke doznati više o važnosti štednje. U navedenim aktivnostima koje organizira PBZ sudjelovat će više od 2.200 školske djece iz cijele Hrvatske.

Hvalevrijedna inicijativa „Umjetnost štednje“ u Hrvatskoj završava okruglim stolom o financijskoj pismenosti, koji se održava 31. listopada. U prostorijama PBZ-a na okruglom će stolu sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske udruge banaka,  gosti iz škola i volonteri edukativnih programa. Povodom najavljenog obilježavanja Svjetskog dana štednje, predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka je izjavio: „PBZ je s iznimnim zadovoljstvom prihvatio sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj inicijativi Intese Sanpaolo koja promiče vrijednosti štednje. Zabilježen je velik odaziv škola i naših djelatnika koji kao volonteri organiziraju radionice diljem zemlje te smo uvjereni da će se ove inicijative nastaviti i ubuduće“.

Predsjednik Intesa Sanpaolo Grupe Gian Maria Gros-Pietro također je naglasio kako “nikad nije bilo važnije slaviti štednju nego danas. S jedne strane, štediše koji se odgovorno odlučuju na odgađanje potrošnje privremeno dopuštaju da sredstvima pristupe osobe koje ih koriste u proizvodnji roba i usluga kako bi stvorile novu vrijednost za zajednicu, dok su s druge strane banke dužne zaštititi štediše odabirom zdravih investicija za ulaganje ušteđenih sredstava. Financijska edukacija igra važnu ulogu u ovome procesu jer omogućuje štedišama da informirano i planski biraju ulaganja.”

Comments are closed.