Svjetski dan zaštite okoliša u PBZ-u

Objavljeno 03.06.2015.
03 lipnja, 2015

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Privredna banka Zagreb kao i cijela Grupa Intesa Sanpaolo obilježavaju ovaj dan prigodnim  kampanjama s ciljem promoviranja ideje o zaštiti okoliša i podizanja svijesti o ovom gorućem problemu.

WED 2015.png

Dobrobit čovječanstva, okoliša i funkcioniranje ekonomije u konačnici ovise o odgovornom upravljanju prirodnim resursima planeta. Sve je više dokaza da ljudi troše daleko više prirodnih resursa negoli nam planet može pružiti na održiv način. Mnogi ekosustavi Zemlje približavaju se kritičnoj točki potpunog iscrpljivanja ili nepovratne promjene, potaknuti velikim rastom populacije i ekonomskim razvojem. Ukoliko trenutni modeli potrošnje i proizvodnje ostanu isti, a stanovništvo u skladu s očekivanjima dosegne brojku od 9,6 milijardi, do 2050. godine trebat ćemo tri planeta kako bi održali naš način života i potrošnje. Stoga je tema Svjetskog dana zaštite okoliša ove godine “Sedam milijardi snova. Jedan planet. Trošimo resurse pažljivo.”

Život u skladu s ograničenjima koje nam nameće naš planet strategija je koja najviše obećava ukoliko želimo osigurati zdravu budućnost. Blagostanje čovječanstva ne mora biti na štetu zemlje. Živjeti na održiv način znači s manje napraviti više i bolje, uviđajući da povećano korištenje prirodnih resursa i utjecaji koje to ima na okoliš nisu nužan nusproizvod gospodarskog rasta.

Jedan od značajnih problema današnjeg modernog društva  predstavlja i prekomjerna proizvodnja komunalnog otpada.  Komunalni otpad je otpad iz kućanstva ili otpad iz proizvodne i uslužne djelatnosti koji je po svojim svojstvima, karakteristikama i sastavu sličan otpadu nastalom u domaćinstvima. Najviše nastaje tijekom uobičajenih svakodnevnih aktivnosti, a njegovo zbrinjavanje i gospodarenje predstavlja jedan od najvećih problema općina i gradova u Hrvatskoj, ponajprije iz razloga što neprimjereno postupanje s takvom vrstom otpada predstavlja značajan gubitak prirodnih resursa i energije što direktno ugrožava bioravnotežu ekosustava i ljudskog zdravlja.

Rješavanju ovog problema može pridonijeti svatko od nas odgovornim ponašanjem u svakodnevnom životu – razdvajanjem i recikliranjem otpada. Na stranicama Ministarstva okoliša i zaštite prirode možete pogledati zanimljivu edukativnu akciju Naviku usvojimo i otpad odvojimo te saznati brojne zanimljive informacije.

Comments are closed.