Što trebate znati o NFC tehnologiji i njezinoj primjeni

Objavljeno 11.04.2016.
travanj 11, 2016

Donedavno tek nešto o čemu se govorilo u tehnološkim krugovima, NFC tehnologija polako se uvukla u naš svakodnevni život, omogućivši nam prvenstveno jednostavnije i brže plaćanje, ali i praktično upravljanje raznim uređajima te organizaciju svakodnevnih aktivnosti.

O čemu je zapravo riječ? NFC je kratica za izraz ”komunikacija bliskog polja” (Near-Field Communication), tehnološki protokol koji omogućava brzu komunikaciju i razmjenu podataka između mobilnih ili nosivih uređaja na udaljenosti od nekoliko centimetara bez potrebe za internetskom vezom. U osnovi NFC je sličan Bluetooth tehnologiji, s tom razlikom što je namijenjen povezivanju uređaja u neposrednoj blizini, što čini gotovo trenutačno i uz malu potrošnju energije.

Ova tehnologija danas se ponajviše koristi u svrhu beskontaktnog plaćanja, odnosno pojednostavljenja kupnje, što u praksi izgleda ovako: pametni telefon koji podržava NFC protokol dovoljno je približiti POS uređaju na prodajnom mjestu i transakcija je izvršena u trenu! Drugim riječima, NFC omogućava da svoje mobitele koristimo kao digitalne novčanike, smanjujuću potrebu za nošenjem gotovine, ali i korištenjem fizičkih bankovnih kartica. Prednost je i veća razina sigurnosti s obzirom na to da tehnologija zahtijeva “bliski kontakt” između uređaja, čime je rizik od krađe podataka iznimno nizak.

Upravo je PBZ grupa uvela prvu uslugu beskontaktnog mobilnog plaćanja na hrvatskome tržištu – PBZ Wave2Pay, koja je razvijena u suradnji s American Expressom i Intesa Sanpaolo Cardom. Usluga PBZ Wave2Pay zasniva se na Host Card Emulation (HCE) tehnologiji za NFC mobilna plaćanja na POS uređajima PBZ grupe te omogućuje korisnicima da svoj mobilni uređaj pretvore u virtualni, odnosno digitalni novčanik.

Osim u financijama, NFC tehnologija pronašla je primjenu i u mnogim drugim područjima, pa tako primjerice omogućuje validaciju karata u javnom prijevozu ili ulaznica za velika događanja i manifestacije, ali i automatizaciju svakodnevnih radnji i procesa koji nas prate u modernom životu.

Primjerice, korištenje NFC “naljepnica” ili oznaka u kombinaciji s odgovarajućom mobilnom aplikacijom omogućava automatsko pokretanje određenih funkcija pametnog telefona (npr. povezivanje s WI-Fi mrežom, uključivanje GPS-a), ali i upravljanje perifernim uređajima poput zvučnika, pametnog televizora, igraćih konzola, multimedijalnih uređaja i slično. Potrebno je samo mobilnim uređajem dotaknuti oznaku koja u sebi sadrži minijaturni čip i programirana radnja odmah se izvršava.

NFC tehnologija pronašla je praktičnu primjenu i u marketingu, odnosno sve više preuzima ulogu QR koda, omogućujući korisnicima da brzo i jednostavno preuzmu informacije o proizvodu ili usluzi, primjerice približavanjem mobilnoga uređaja plakatu ili reklamnom panou.

Kako ubrzano raste broj pametnih telefona koji podržavaju NFC (gotovo svaki važniji model posljednjih godinu ili dvije spada u tu kategoriju), za očekivati je da će ova tehnologija u bliskoj budućnosti biti još raširenija te donijeti niz praktičnih inovacija koje će unaprijediti naše gadgete, olakšati nam svakodnevicu, uštedjeti vrijeme, ali i sasvim sigurno pružiti neke nove vidove zabave.

Comments are closed.