S Caravaggiom u Europu

Objavljeno 14.06.2013.
lipanj 14, 2013

Privredna banka Zagreb omogućila građanima Hrvatske užitak u vrhunskoj umjetnosti.

Izložba „S Caravaggiom u Europu” – Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke Brera ostvarena je u suradnji Privredne banke Zagreb, Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba i Veleposlanstva Talijanske Republike u Hrvatskoj kao znak i poklon dobrodošlice Hrvatskoj povodom ulaska u Europsku uniju. Remek-djelo barokne umjetnosti „Večera u Emausu“ talijanskog slikara Michelangela Merisija, poznatijeg pod imenom Caravaggio, bilo je izloženo u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt od 5. lipnja do 31. kolovoza 2013. Slika koja dolazi iz milanske Pinakoteke di Brera predstavlja najvrijednije pojedinačno umjetničko djelo koje je ikada bilo izloženo u Zagrebu i Hrvatskoj.

Michelangelo Merisi da Caravaggio za svog relativno kratkog života ostavio je svega šezdesetak djela koja su svojom kvalitetom ostvarila neizbrisiv trag u umjetnosti s kraja 16. i početka 17. stoljeća. Za života Caravaggio je bio izrazito slavan i utjecajan, ali i vrlo brzo zaboravljen nakon smrti,  te je tek u 20. stoljeću prepoznat njegov utjecaj na razvoj zapadne umjetnosti.  Kroz Caravaggiovo remek-djelo „Večera u Eamusu“ posjetitelji stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt  gdje je ova slika bila izložena, imali su priliku otkriti fascinantan svijet slikarstva umjetnika koji je vrhunskim majstorstvom i nepresušnom imaginacijom obilježio duh talijanskog baroka kao jednog od temelja suvremene europske kulture.

Glavni pokrovitelji ove izuzetne izložbe bili su Privredna banka Zagreb i PBZ Card. Za naglasiti je da Privredna banka Zagreb i PBZ Card u sklopu svog programa društvene odgovornosti već dugi niz godina snažno podupiru putem sponzorstava i donacija hrvatsku kulturu i umjetnost te je tako, između ostaloga,  Privredna banka Zagreb i dugogodišnji partner Muzeja za umjetnost i obrt. Ulažući u kulturne projekte Banka nastoji svojim sugrađanima što više i što češće omogućiti užitak u vrhunskoj umjetnosti.

 

Comments are closed.