PSD2 direktiva: Što donosi digitalna transformacija bankarstva

Objavljeno 19.06.2019.
PSD2 direktiva
19 lipnja, 2019

Direktiva o platnim uslugama 2 (PSD2) prilika je za potpunu digitalnu transformaciju banaka od koje će, prije svega, najviše koristi imati klijenti. Riječ je o bankarskoj direktivi prema kojoj će u svim državama članicama Europske unije od rujna 2019. godine započeti obvezna liberalizacija platnog prometa. Evo o čemu je riječ.

Bolja interakcija s korisnicima

Direktiva PSD2 nalaže da se bankovni sustavi u potpunosti otvore licenciranim pružateljima usluga platnog prometa (TPP). Kako bi se to dogodilo, bilo je potrebno do 14. ožujka 2019. godine uspostaviti razvojnu okolinu za TPP. Privredna banka Zagreb na vrijeme je to uradila putem svog portala PBZ XS2A. Na njemu će TPP napraviti razvoj sučelja, kojim nakon 14. rujna mogu pristupati produkcijskom PSD2 API (XS2A) sučelju banke. TPP mogu biti samo pružatelji usluga platnog prometa koji su tražili ili već imaju licencu HNB-a.

Što je, zapravo, cilj PSD2 direktive? Naime, primarni je zadatak poticanje inovacija i povećanje konkurentnosti, ali i modernizacija usluga plaćanja u Europi. Za klijente će PSD2 direktiva značiti veću autonomiju i transparentnost. Bankama će pak PSD2 direktiva pružiti priliku za poboljšanje interakcije s korisnicima na način da će im moći ponuditi novi oblik bankarskih usluga.

Suradnja s fintech igračima

Kako bi direktiva PSD2 zaživjela u praksi, sve banke moraju otvoriti svoje IT sustave prema fintech igračima. Povoljnije i bolje digitalne usluge korisnici će moći osjetiti preko dvije ključne inovacije – usluge pregleda računa (AIS) te usluge plaćanja (PIS).

Recimo, ako neki potrošač ima račune u više banaka, više neće morati koristiti aplikacije svake banke zasebno. Umjesto toga, sada može koristiti aplikativno rješenje koje nudi pružatelj usluga (TPP). Njega možete potražiti na otvorenom sučelju banaka (Open API).

Međutim, potrebno je znati da korisnik TPP aplikacije mora kao preduvjet imati ugovoreno IB/MB u banci. Ako preko TPP želi pristupiti, recimo, u tri banke u kojima ima transakcijske račune, treba u svakoj banci biti korisnik IB/MB. Osim toga, treba za svaku banku i račun dati suglasnost TPP, potvrditi je s “tokenom” te banke i tek tada može pristupiti do računa kroz TPP aplikaciju.

Osim toga, treba biti jasno da TPP AISP aplikacija neće biti zamjena za IB/MB. Direktiva PSD2, naime, ne obuhvaća depozite, kredite, fondove i slično. Njezina „vlast“ ograničena je na transakcijske račune (IBAN) te kreditne kartice.

Comments are closed.