Podržite Posudionice medicinskih i ortopedskih pomagala!

Objavljeno 24.07.2017.
Sandra Paović
srpanj 24, 2017

Hrvatski Crveni križ provodi hvalevrijedan projekt Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala! Na taj način prijeko potrebna pomagala postaju dostupna osobama koje na isto moraju čekati ili si ga sami ne mogu priuštiti.

Naime, osobe s invaliditetom često se susreću s brojnim životnim preprekama. Jedna od njih upravo je nedostatak odgovarajućeg pomagala koje bi im olakšalo kretanje, pružilo veću samostalnost,  i omogućilo ravnopravnije sudjelovanje u društvenim aktivnostima, ali i bezbrižniju svakodnevicu.

Kako Posudionice pomažu?

Hrvatski Crveni križ ovim projektom nastoji osigurati besplatno posuđivanje medicinskih i ortopedskih pomagala svim osobama koje se nalaze u kućnoj njezi, a nemaju pristup prijeko potrebnom pomagalu. Osiguravaju se dobrovoljnim darivanjem raznih vrsta predmeta od strane  građana kojima više nisu potrebna, ali i na temelju prikupljenih novčanih donacija.

Tijekom 2016. godine, program Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala provodio se u 45 gradskih i općinskih društava Crvenog križa. Posuđeno je čak 1.171 pomagala. Korisnici ih u pravilu posuđuju na duži vremenski period, no koriste ih i privremeno nepokretne osobe tijekom oporavka od operativnih zahvata, raznih lomova ili posljedica bolesti.

Podršku programu pruža zlatna paraolimpijka Sandra Paović, a pritom naglašava: Osobe s invaliditetom susreću se s poteškoćama koje zdrave ljudi ni ne primjećuju. Podržavam ovaj projekt Crvenog križa jer smatram da treba skrenuti pozornost javnosti na neravnopravan položaj osoba s invaliditetom, ali i zato što treba pomoći ljudima koji si sami ne mogu osigurati potrebno medicinsko ili ortopedsko pomagalo“.

Pomoći možete i vi!

Kako bi se poboljšala kvaliteta i dostupnost postojećih Posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala Hrvatskog Crvenog križa, pokrenuta je kampanja prikupljanja materijalnih i novčanih sredstava. Sudjelovanje u projektu je jednostavno! Ako posjedujete medicinsko ili ortopedsko pomagalo koje vama ili nekom od ukućana više ne treba, odnesite ga u najbliže društvo Hrvatskog Crvenog križa i time poduprite jačanje cjelokupne mreže Posudionica. Potrebna su razna pomagala:

– hodalica, štake, štap
– invalidska kolica
– stolac za tuširanje
– toaletno povišenje i stolac
– bolnički krevet
– antidekubitalni madrac
– stolić za hranjenje
– druga pomagala

Osim donacijom samih predmeta, pomoći možete i donacijom novčanih sredstava za nabavu novih pomagala te servis postojećih. To možete učiniti na dva načina:

1. uplatom novčanog iznosa na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa HR6923400091511555516, poziv na broj 602

2. donacijom putem interneta na hck.hr

Kako bismo poduprli inicijativu Hrvatskog Crvenog križa, a time i olakšali postizanje bolje kvalitete života osoba s teškoćama u kretanju ili invaliditetom, sve internetske uplate izvršene u humanitarne svrhe putem PBZ-Carda te uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb bit će oslobođene bankovnih naknada.

Comments are closed.