PBZ voli i vrtlarenje

Objavljeno 22.04.2014.
22 travnja, 2014

Privredna banka Zagreb se uključila u projekt Urbani vrtovi koji je nedavno najavljen na konferenciji za novinare održanoj u „glazbenom paviljonu na Zrinjevcu u Zagrebu“. Projekt Urbani vrtovi obuhvaća uređenje opremanje zajedničkih dijelova u Gradskim vrtovima  gdje se građani mogu družiti i obavljati korisne radove.  Tako, primjerice, na Savici postoji nekoliko gredica gdje se uzgaja krumpir, ljutika, paprika, rajčica, lubenice… a jedan od korisnika je i gradonačelnike Zagreba, g. Milan Bandić. Zanimljivo je da su urbani vrtovi svjetski trend  i postoje u mnogim svjetskim gradovima, kao što su London, Berlin, Helsinki, itd. No, najviše ih ima u jednoj od industrijski i tehnološki najrazvijenijih zemalja – Japanu. Tamo čak četvrtina od ukupnog broja poljoprivrednih domaćinstava dolazi iz gradova,a gredice su smještene na vrhu nebodera i zgrada, ako već nema mjesta između gusto ispresijecanih cesta i ulica.

Dokazano je da vrtlarenje pozitivno utječe na smanjivanje stresa de doprinosi ukupnom osjećaju zadovoljstva.  Da ne pričamo o lijepom druženju među vrtlarima čemu se oni sigurno jako vesele.

U Zagrebu su do sada urbani vrtovi niknuli da više od 600 parcela u Sesvetama, Sopotu, Savici, Borovju i Svetoj Klari. I mnogo se tvrtki na razne načine uključilo i podršku projektu, pa su tu Pevec, Zagrebačka pivovara, Toyota, Samoborka, Ekotaxi, 24 sata, Radio Kaj i, naravno,  Grad Zagreb.

Više o projektu na službenim stranicama grada Zagreba – Zagreb.hr

 

 

 

Comments are closed.