PBZ s ponosom podržao „Terry Fox“, najdugovječniju humanitarnu utrku u Hrvatskoj

Objavljeno 03.10.2019.
03 listopada, 2019

„Terry Fox“, najdugovječnija humanitarna utrka u Hrvatskoj, doživjela je svoje jubilarno 20. izdanje. Na zagrebačkom se Jarunu tako okupilo više 5000 sudionika i posjetitelja koji su trčanjem podržali želju hrabrog mladića iz Kanade – svijet bez raka. Dobrom, humanitarnom i sportskom raspoloženju nije odoljela ni Privredna banka Zagreb koja je s velikim ponosom podržala „Maraton nade“.

Terry Fox Run 2019

Obiteljsko događanje

Terry Fox bio je mladić koji je 1980. godine započeo svoju utrku u kojoj se borio za svoj, ali i za život svih onih koji se bore sa zloćudnom bolešću. Njegov glavni cilj bio je pokazati da se sve može učiniti onda kada se dovoljno želi. Terry je 143 dana trčao po 42 kilometra dnevno, no bolest je, nažalost, bila jača. Preminuo je u 22. godini, a od tada do danas njemu u čast se u 67 zemalja diljem svijeta održava utrka „Terry Fox“  s ciljem prikupljanja sredstava za brojna znanstvena istraživanja raka.

„Maraton nade“, koji organizira agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade, puno je više od još jedne humanitarne utrke. To je utrka u kojoj nisu bitni ni rezultati ni vrijeme u kojem se prošlo kroz cilj. Građani svih generacija sudjelovali su trčanjem, hodanje, bicikliranjem i rolanjem. Svi sudionici su zaista pokazali da je istina ono što je Terry Fox davno rekao: „Ne pobjeđuje se na svim maratonima prolaskom kroz cilj“.

Utrka koja je nadilazi granice „običnog“

– Ova je utrka dala velik doprinos i u liječenju i u prevenciji zloćudnih bolesti, ali i u znanstvenom istraživanju raka – rekao je Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Brojni posjetitelji sudjelovanjem na „Maratonu nade“ spojili su ugodno s korisnim – tjelovježbu i rekreaciju s dobrim djelom. Ove godine prikupljeni iznos je bio namijenjen Institutu Ruđera Boškovića za istraživanje lijeka protiv raka dojke.

„Terry Fox“ još je jednom pokazao kako je riječ o utrci koja nadilazi granice „obične“ utrke. To je već dvadeset godina pravo obiteljsko druženje koje zbilja polako i pomalo mijenja društvo. Upravo stoga, Privrednoj banci Zagreb velika je čast bila biti dijelom jedne ovako pozitivne priče.

Comments are closed.