PBZ radionicama i edukacijama obilježio Tjedan novca

Objavljeno 24.04.2019.
Tjedan novca
24 travnja, 2019

Split, Osijek, Zagreb, Koprivnica, Nedelišće, Čakovec, Gospić i Rab gradovi su u kojima je ove godine s ukupno 34 radionice obilježen Svjetski i Europski tjedan novca (25. – 29. ožujka). Ništa od toga ne bi bilo moguće bez dvadesetak PBZ-ovih volontera koji su ove godine učenicima osnovnih i srednjih škola pokazivali kako zapravo izgleda „umjetnost“ štednje.

Održano 210 radionica

Radionice su održane u sklopu inicijative Intesa Sanpaolo grupe „Umjetnost štednje“ koja je osmišljena u torinskom Muzeju štednje (Museo del Risparmio). Radionice i predavanja o štednji provode se od 2017. godine u dvadeset europskih zemalja. U Hrvatskoj je od početaka inicijative do danas u dvadesetak gradova i u više od pedeset škola održano 210 radionica. Pedesetak zaposlenika PBZ-a iz tima EduVolontera podijelilo je s učenicima svoje znanje iz područja financija.

I ove su godine EduVolonteri nastavili s radionicama „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“ koje su namijenjene osnovnoškolcima te radionicom „Financijski savjetnik“ koja se održavala u srednjim školama, a obrađuje temu ulaganja.  Osim toga, ove je godine pokrenuta i inicijativa pod nazivom „Sigurnost na internetu“. Edukacija o ovoj danas vrlo aktualnoj temi namijenjena je učenicima viših razreda osnovnih škola te srednjoškolcima.

Edukacija o umjetnosti štednje i financijama mogla se naći i na mjestu na kojem se umjetnost rađa. U muzeju, dakako. Tako je bankovni Muzej Privredne banke Zagreb u Tjednu novca otvorio svoja vrata te tako i ove godine nastavio s inicijativom „Muzej u školi, škola u muzeju“. Učenici su tu mogli saznati sve što ih je zanimalo: od povijesti novca do vrijednosti štednje.

Edukacija i za profesore i za učenike

Privredna banka Zagreb u sklopu Tjedna novca i ove je godine nastavila suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK) na projektu „Više znamo, bolje razumijemo“. Riječ je o nizu edukacija učenika, ali i profesora tijekom kojih su im financijski stručnjaci približavali pojmove i principe poslovanja banaka. Osim toga, upoznavali su ih i s platnim karticama, plaćanjem putem interneta, mobilnim bankarstvom, ali i s upravljanjem osobnim financijama.

Comments are closed.