PBZ potpisala sporazum s Europskim investicijskim fondom

Objavljeno 24.02.2017.
cosme_pbz03
veljača 24, 2017

Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) potpisali su sporazum u okviru programa COSME kojim će se PBZ-u omogućiti da malim i srednje velikim poduzećima u Hrvatskoj plasira 350 milijuna kuna kredita (približno 45,7 milijuna eura).

Sporazum je ostvaren zahvaljujući podršci Europskog fonda za strateška ulaganja EFSU koji je središnji stup Plana ulaganja za Europu Europske komisije.

Plan ulaganja za Europu: 350 milijuna kuna malim i srednje velikim poduzećima u Hrvatskoj

PBZ-u je omogućeno lansiranje tri nova kreditna proizvoda namijenjena mikro i malim te srednje velikim poduzećima (MSP). Mikro i malim poduzećima bit će dostupni kredit za financiranje investicija te kredit za obrtna sredstva, a srednje velikim poduzećima kredit za financiranje investicija.

Zahvaljujući jamstvu EIF-a u okviru programa COSME i financijskoj potpori EFSU-a, krediti će se odobravati uz znatno manje zahtjeve za instrumentima osiguranja. Očekuje se da će ih, u sljedeće tri godine, iskoristiti 600 hrvatskih mikro, malih te srednje velikih poduzetnika.

Zahvaljujući tim kreditima moći će proširiti poslovanje, uvesti inovacije i otvoriti nova radna mjesta. Dodatne informacije o EIF-ovu radu u okviru EFSU-a dostupne su ovdje.

Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, izjavio je:

Privredna banka Zagreb djeluje već dugi niz godina u uspostavljanju i podržavanju programa usmjerenih na daljnji razvoj malog i srednje velikog poduzetništva, pokazujući time da Banka igra važnu ulogu i nastoji što je više moguće pridonijeti snažnom rastu malih i srednje velikih poduzeća u zemlji. Banka je to potvrdila sudjelujući prvo u Okvirnom programu za konkurentnost i inovacije (CIP), a sada i u programu COSME. Zahvaljujući programu COSME strukturirali smo tri nova proizvoda za SME poduzeća kojima je cilj poduprijeti njihov rast i razvoj.

Najmanje 60% COSME programa namijenjeno olakšavanju pristupa financijama

COSME je program Europske unije za konkurentnost poduzeća te malih i srednje velikih poduzeća koji traje od 2014. do 2020. godine, a raspolaže ukupnim proračunom od 2,3 milijarde eura. Program se nadovezuje na uspjeh Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP). Najmanje 60% COSME programa bit će namijenjeno olakšavanju pristupa financijama za mala i srednje velika poduzeća u Europi putem dva financijska instrumenta.

cosme_pbz01

Planom ulaganja za Europu pruža se podrška poduzećima u svih 28 država članica

Plan ulaganja za Europu jedan je od glavnih prioriteta predsjednika Europske komisije Jean‑Claudea Junckera. Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Plana ulaganja za Europu, a već su postignuti konkretni rezultati. Očekuje se da će se projektima i sporazumima koji su dosad odobreni za financiranje u okviru EFSU‑a mobilizirati više od 168 milijardi eura ukupnih ulaganja te podržati više od 387.000 malih i srednje velikih poduzeća u svih 28 država članica.

Zamjenik izvršnog direktora EIF-a Roger Havenith izjavio je:

Podrška poduzećima, otvaranje radnih mjesta i rast temelj su strategije EIF-a. EIF je odlučan pomoći hrvatskim MSP-ovima, a iznimno nam je drago što u manje od godinu dana potpisujemo još jedan sporazum za financiranje hrvatskih MSP-ova uz potporu EFSU-a, i to sa svojim dugoročnim partnerom PBZ-om. Uvjeren sam da je PBZ, kao jedna od najvećih hrvatskih banaka, u dobrom položaju da dopre do poduzeća diljem zemlje i olakša im pristup izvorima financiranja.

Comments are closed.