PBZ-ove dugogodišnje volonterske aktivnosti okrunjene Poveljom o volontiranju

Objavljeno 10.05.2019.
Potpisnici povelje
10 svibnja, 2019
FOTO: Tomislav Tomašević

Zajedno s 22 druga poslodavca iz privatnog i javnog sektora PBZ je potpisao Povelju o volontiranju zaposlenika. Potpisivanjem ovog dokumenta u sklopu treće konferencije o volontiranju, koju je organizirao Volonterski centar Zagreb, PBZ je samo okrunio svoje dugogodišnje volonterske aktivnosti.

Volonterski aktivan PBZ

Privredna banka Zagreb uz veliku pomoć svojih zaposlenika već godinama organizira humanitarne akcije u kojima pomaže onima kojima je najpotrebnije. Od 2011. godine PBZ je donirao više od 600 poklon-paketa djeci koja žive u obiteljima slabijeg imovinskog statusa ili su bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Budući da se volontiranje pokazalo kao aktivnost koja usrećuje i ispunjava i one koji se njome bave, PBZ je 2016. godine pokrenuo projekt korporativnog volontiranja. U sklopu projekta je organizirao četiri volonterske akcije u brojnim ustanovama diljem Hrvatske. Tako je 286 PBZ-ovih volontera tijekom svojih akcija posjetilo brojne ustanove koje brinu o osobama s invaliditetom, o djeci s teškoćama u razvoju ili o građanima slabijeg socioekonomskog statusa.

Projekt financijskog opismenjavanja

PBZ-ovi volonteri odigrali su važnu ulogu i u projektu „Umjetnost štednje“ kojim je obilježen Tjedan novca. Riječ je o projektu Intese Sanpaolo koji za cilj ima unapređenje financijske pismenosti najmlađih članova društva. Kako bi se financijski opismenili osnovnoškolci i srednjoškolci, PBZ je formirao tim od 50 EduVolontera koji su u dvije godine održali 210 radionica na temu ulaganja i štednje u više od 50 osnovnih i srednjih škola.

Darija Anić

FOTO: Tomislav Tomašević

Povelja o volontiranju prva u Europi

Potpisivanjem Povelje o volontiranju PBZ je pokazao da je društveno odgovoran poslodavac koji svojim zaposlenicima omogućuje bolje upoznavanje zajednice, stjecanje novih kompetencija, a pruža im i dodatan osjećaj korisnosti koji utječe na produktivnost i zadovoljstvo. Osim toga, potpisivanjem Povelje, PBZ je izrazio otvorenost za osmišljavanje metoda koje će još dodatno poticati i vrednovati volonterski rad zaposlenika.

Inače, na ovogodišnjoj konferenciji o volontiranju okupilo se više od 150 predstavnika raznih tvrtki. Sama inicijativa Povelje o volontiranju, koja potiče sustavni pristup i aktivnije promoviranje volontiranja, prva je takve vrste u Europi, a čini se da polako, ali sigurno širi pozitivni trend koji je PBZ prepoznao.

Comments are closed.