PBZ obilježava Europski tjedan novca

Objavljeno 14.03.2018.
workshop_high_school_students
ožujak 14, 2018

Manifestacija vezana uz financijsku edukaciju obilježava se od 12. do 18. ožujka, a Privredna banka Zagreb tim povodom održava brojne edukativne aktivnosti.

Europski tjedan novca Europske bankovne federacije vodeća je inicijativa financijskog obrazovanja u Europi, a događa se u 20 europskih zemalja.

U školama diljem Hrvatske tako će se provesti radionice „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“. Kako bi školarci stekli opća znanja i informacije o primjeni matematike u domeni bankarstva, naročito kad su u pitanju štednja, krediti, kartice i obveznice, osmislili smo novu prigodnu inicijativu pod nazivom „Matematika u bankarstvu“. Pokretanje projekta „Umjetnost štednje“ svakako je pozitivno djelovalo na odaziv sudionika u aktivnostima.

New PBZ volunteers 2

Raduje nas činjenica da se broj volontera edukatora povećao s 31 na 49, dok se, umjesto dosadašnjih 9, u projekt uključilo čak 20 gradova. Muzej Privredne banke Zagreb, posvećen povijesti novca i štednje, također je uključen u aktivnosti povodom Europskog tjedna novca. U njemu se odvija inicijativa „Muzej u školi – škola u muzeju“, kroz koju djeca u prostorima muzeja imaju priliku razgledati bogatu povijesnu građu, ali i saznati brojne zanimljivosti o novcu, valutama i štednji.

Osim navedenih aktivnosti, PBZ je sudjelovao u obilježavanju „4. Europskog tjedna novca“, ostvarenog u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Također, podržavamo i projekt Hrvatske gospodarske komore pod nazivom „Više znamo, bolje razumijemo“. U sklopu projekta tako sudjelujemo u predavanjima namijenjenima učenicima i nastavnicima srednjih škola, a 15. ožujka se pridružujemo okruglom stolu na temu financijske pismenosti. Podupiremo i održavanje prvog „Europskog kviza o novcu“, kojeg organizira Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cijeli niz hvalevrijednih aktivnosti za srednje škole i obitelji održava se i u torinskom Muzeju štednje. U svojim će prostorima mladima omogućiti da na jedan dan postanu porezni inspektori, na praktičan način nauče kako upravljati osobnim financijama, razmotriti rizike, ali i da doznaju razlike između različitih ugovora o radu. U sklopu zatvaranja Europskog tjedna novca, djelatnici Muzeja pripremili su i umjetničku radionicu inspiriranu kasicama-prasicama, kojih je izloženo čak 1500.

Comments are closed.