PBZ grupa obilježila nizom aktivnosti Svjetski dan zaštite okoliša

Objavljeno 05.06.2020.
WED 2020
05 lipnja, 2020

Svjetski dan zaštite okoliša (World Environment Day) obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ovogodišnja tema kojom se  obilježava Svjetski dan zaštite okoliša je  biološka raznolikost – poziv na akciju u borbi protiv ubrzanog gubitka vrsta i propadanja prirode.

I ove godine, Privredna banka Zagreb  kao i cijela Grupa Intesa Sanpaolo obilježile su ovaj dan prigodnim kampanjama s ciljem promoviranja ideje o zaštiti okoliša i podizanja svijesti o ovom gorućem problemu.

U PBZ grupi zaposlenici su pozvani na sudjelovanje u obilježavanju ovog važnog dana kroz razne nagradne zadatke, kako bi svoj okoliš učinili raznolikijim i zdravijim. Tako su mogli odabrati zamijeniti jedan ili više proizvoda u kućanstvu manje štetnim; javiti koja inovativna rješenja koriste s ciljem zaštite okoliša, kao i na koji način pridonose čišćenju okoliša i jačanju svijesti o njegovoj važnosti; poslati fotografije ili priče o svojim vrtovima koje imaju na balkonu, u dvorištu ili stanu; zamijeniti na nekoliko dana automobil alternativnim vrstama prijevoza; istražiti o bioraznolikosti Hrvatske i javiti zanimljivosti koje su otkrili.

O biološkoj raznolikosti

Milijun biljnih i životinjskih vrsta riskira izumiranje, velikim dijelom zbog ljudskih aktivnosti. Svjetski dan zaštite okoliša potiče nas da razmislimo o razvoju svojih ekonomskih sustava i njihovom utjecaju na okoliš. Bioraznolikost ili biološka raznolikost je varijabilnost živih bića koja čine život na Zemlji.

Obuhvaća oko 8 milijuna vrsta planete, od biljaka i životinja do gljiva i bakterija – ekosustava koji ih obitavaju – poput oceana, šuma, planinskog okruženja i koraljnih grebena – kao i genetske raznolikosti među njima.

Zdravi ekosustavi, bogati biološkom raznolikošću, temeljni su za ljudsko postojanje. Ekosustavi održavaju ljudski život na bezbroj načina, čisteći naš zrak, pročišćavaju našu vodu, osiguravaju dostupnost hranjive hrane, prirodnih lijekova i sirovina i smanjuju pojavu katastrofa. Međutim, ne vodimo računa o prirodi. Svjedoci smo brojnih požara u Brazilu, Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji, invazije skakavaca na Afričkog rogu i smrti koraljnih grebena. Ovog Svjetskog dana zaštite okoliša, kad nas je toliko i u izolaciji, razmislimo o onome što nas je dovelo ovdje gdje jesmo. Pandemija koja nas je zadesila podsjetnik je da je zdravlje ljudi povezano s zdravljem planeta.

Gubitak biološke raznolikosti može se spriječiti promjenom onoga što konzumiramo, načina na koji vršimo proizvodnju i štitimo prirodu. Jače ekološke politike i mjere odgovornosti pomoći će pokretanju ovih promjena u ponašanju.

Što mogu učiniti pojedinci?

Svatko od nas ima važnu ulogu u zaustavljanju gubitka biološke raznolikosti i očuvanju prirode za dobrobit ljudi. Kao pojedinci, možemo preispitati što kupujemo i koristimo te postati svjesni potrošači. Ako želimo promijeniti sadašnji tijek narušavanja bioraznolikosti, prvo moramo naučiti što možemo učiniti; podijeliti to znanje s našim bližnjima i prijateljima na Svjetski dan zaštite okoliša i općenito; i djelovati na stvari koje moramo promijeniti.

Više o aktivnostima koje možete poduzeti kako biste više naučili, podijelili ili djelovali s ciljem zaštite okoliša možete doznati u publikaciji „World Environment Day 2020 – a practical guide“ kojoj možete pristupiti putem poveznice https://p.widencdn.net/e2n0wj/WED_SimpleToolkit, kao i riješiti zanimljiv kviz na ovu temu koji se nalazi na poveznici https://www.worldenvironmentday.global/ .

Comments are closed.