PBZ grupa donirala 268.000 kn Odjelu za pedijatriju bolnice u Koprivnici

Objavljeno 06.05.2015.
svibanj 06, 2015

U utorak, 5. svibnja, Općoj bolnici dr. Tomislava Bardeka u Koprivnici predstavnici PBZ grupe uručili donaciju u iznosu od 267.982,50 kuna. Ovom donacijom omogućena je kupnja digitalnog color-doppler UZV uređaja, linearne sonde te stola za neuropedijatrijski pregled koji će omogućiti Odjelu za pedijatriju bolnice kvalitetnije praćenje i liječenje djece s neurorizicima s područja Koprivničko-križevačke županije.

Najnovija donacija dio je humanitarnog projekta PBZ grupe Činim dobro svaki dan putem kojeg Grupa pomaže dva značajna projekta za dobrobit djece i mladih u Republici Hrvatskoj: “Praćenje djece s neurorizicima” Ministarstva zdravlja te “Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi” Ministarstva socijalne politike i mladih, na način da za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem izdvaja jednu kunu, a prikupljena sredstva donira spomenutim projektima u omjeru 50:50.

Opća bolnica dr. Tomislava Bardeka iz Koprivnice uključena je u projekt “Praćenje djece s neurorizicima” Ministarstva zdravlja te je to sedamnaesta bolnica kojoj je PBZ grupa u sklopu svog projekta Činim dobro svaki dan i American Express kartice sa srcem donirala sredstva za kupnju potrebne medicinske opreme za što kvalitetnije liječenje i praćenje neurorizične djece.

Donacija_Koprivnica

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici, među kojima: Ivan Pal, zamjenik koprivničko-križevačkog župana, Sandra Sinjeri, sanacijska upraviteljica bolnice, Maja Toth-Mršić, voditeljica Odjela za pedijatriju, Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda, John Knezović, izvršni direktor Ureda Uprave za korporativne komunikacije PBZ-a te brojni drugi.

“Zahvaljujemo PBZ grupi na vrijednoj donaciji koja nam je omogućila kupnju digitalnog color-doppler UZV uređaja, linearne sonde i stola za neuropedijatrijski pregled. Neurorizična djeca čine oko 10 posto novorođenačke populacije. Prošle godine u našem rodilištu je rođeno 903 djece od toga 51 prematurusa, odnosno nedonoščadi. Faktori neurorizika su različiti, ali su najčešće vezani uz prerani ili otežani porod, nisku porođajnu težinu, nizak Apgar, krvarenje u mozgu, hipoksije, konvulzije, infekcije i drugo. Kod dijela neurorizične djece posljedice mogu biti trajne, dok se kod drugog dijela razvoj odvija uz blage teškoće, a moguće i bez ikakvih smetnji. Zato je važno pratiti razvoj neurorizične djece kako bi se eventualna odstupanja što prije prepoznala i kako bi se što prije započela habilitacija s ciljem stimulacije živčanog sustava da se oštećeni  putevi zamijene novima. U tome će nam uvelike pomoći donacija UZV aparata i stola za neuropedijatrijski pregled”, istaknula je Maja Toth-Mršić, dr. med. spec. pedijatrije, voditeljica Odjela za pedijatriju OB dr. Tomislava Bardeka.

“Drago mi je da smo danas u Koprivnici, u Općoj bolnici dr. Tomislava Bardeka te da putem našeg projekta Činim dobro svaki dan doniramo sredstva Odjelu za pedijatriju ove bolnice za kupnju uređaja koji će omogućiti kvalitetnije liječenje i zdravstvenu skrb neurorizične djece Koprivničko-križevačke županije. OB dr. Tomislava Bardeka je 17. bolnica kojoj doniramo sredstva u sklopu projekta Činim dobro svaki dan. Ovaj podatak kao i činjenica da projekt ‘Praćenje djece s neurorizicima’ Ministarstva zdravlja podupiremo još od 2008. godine, potvrđuje da PBZ grupa nije tek jednokratni donator, već dugoročni partner projekta važnih za razvoj naše zajednice. Zahvaljujem svom osoblju Odjela za pedijatriju kao i cijeloj bolnici, koje svakodnevno svojim radom, brigom i trudom čini sve kako bi najmlađima pružilo što bolje liječenje i zdravstvenu skrb. Zahvaljujem i Ministarstvu zdravlja, s kojim imamo vrlo uspješnu suradnju, a rezultat koje je i ova najnovija donacija koprivničkoj bolnici”, istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda, prilikom uručenja donacije koprivničkoj bolnici.

Donacija_Koprivnica_2

Projekt “Praćenja djece s neurorizicima” – djece s rizikom za rano oštećenje mozga pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2007. godine. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju. “Suradnja između Ministarstva zdravlja i PBZ grupe ima izuzetnu vrijednost za sam projekt kroz aktivnosti pronalaženja partnera i osmišljavanju novih ideja i akcija. Prikupljena financijska sredstva omogućit će brže postizanje krajnjeg cilja projekt ‘Praćenja djece s neurorizicima’, tj. stvaranju jedinstvenog sustava aktivnog praćenja djece sa neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, a samim time i aktivnog preventivnog rada ujednačavanjem kvalitete zaštite zdravlja naše djece. Ministarstvo zdravlja podržava društveno odgovorno poslovanje gospodarskih subjekata. Nova oprema doprinijet će kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti i većoj dostupnosti usluga za pacijente što su ujedno i glavni ciljevi svih aktivnosti koje Ministarstvo poduzima”, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić.

Projekt Činim dobro svaki dan i American Express kartica sa srcem

American Express kartica sa srcem tržištu je predstavljena sredinom 2008. godine. Kartica je kreirana kako bi se pomoglo projektima od iznimnog značaja za daljnji rast i razvoj zajednice. Za svaku kupnju ovom karticom PBZ i PBZ Card zajedno ukupno izdvajaju 1 kunu u korist svog humanitarnog projekta Činim dobro svaki dan, bez dodatnog troška za korisnike kartice. Putem projekta Činim dobro svaki dan PBZ i PBZ Card pomažu dva projekta značajna za dobrobit djece i mladih: projekt Ministarstva zdravlja pod nazivom “Praćenje djece s neurorizicima” i projekt Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom “Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi”, donirajući prikupljena sredstva u omjeru 50:50.

Putem ovog projekta PBZ grupa je do sada prikupila oko 4,5 milijuna kuna te je ukupno donirala sredstva u 17 bolnica diljem Hrvatske za kupnju potrebnih medicinskih uređaja i u dvije ustanove socijalne skrbi za kupnju potrebne opreme.

American Express kartica sa srcem je bez upisnine i članarine za prvu godinu korištenja, a od druge godine korištenja kartice PBZ Card donira i 15 kuna od svake članarine za osnovnog i 10 kuna od svake članarine za dodatnog korisnika. Svoj doprinos projektu mogu dati i ostali korisnici American Express kartica donirajući mu prikupljene Membership Rewards bodove. Osim toga, mogućnost doniranja dostupna je i na internetskim stranicama www.cinimdobro.hr korisnicima svih American Express te svih MasterCard, Maestro i Visa kartica, bez obzira na banku izdavatelja.

Comments are closed.