PBZ bicikliranjem obilježio Svjetski dan okoliša

Objavljeno 05.06.2019.
World Environment Day PBZ
05 lipnja, 2019

Biciklom do posla, a ne autom. Tom su filozofijom zaposlenici PBZ-a obilježili Svjetski dan okoliša koji se ove godine slavi pod krilaticom „Beat Air Pollution“, odnosno „Suzbijmo zagađenje zraka“.

Svake godine 5. lipnja se obilježava Svjetski dan okoliša s ciljem širenja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Dan je to na koji UN, kao organizator, svake godine odabere jednu temu, odnosno problem koji najviše utječe na okoliš. Ove godine više od 140 zemalja, koliko ih sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana okoliša, svojim će akcijama pozornost obratiti na zagađenje zraka.

Biciklistička PBZ vojska

Akciju, koja će motivirati ljude da više promišljaju o okolišu, imao je i PBZ. Iako je mnogim zaposlenicima Privredne banke Zagreb posve uobičajeno, neovisno o Svjetskom danu okoliša, biciklirati do posla, bila je čast biti dijelom svjetskog pokreta.

Naime, samo u Zagrebu trenutačno na posao biciklira više od 150 zaposlenika. Zbog fizičkih, financijskih, ali i psiholoških beneficija i taj se broj u PBZ kolektivu iz godine u godinu povećava. Sukladno tomu, povećava se i PBZ-ova prilagodba biciklistima. Raste broj parkirnih mjesta za vlasnike bicikala, a već odavno su im dostupne svlačionice i tuševi.

Iako jedan dan pedaliranja ne može znatno pridonijeti smanjenju emisije ugljikova dioksida u atmosferu, Svjetski dan okoliša itekako je poticajan okidač da se u PBZ-ovu biciklističku vojsku pridruži još više zaposlenika.

Svatko može doprinijeti

Zagađenje zraka može se prevenirati, ali je nužno da se apsolutno svi uključe – od pojedinaca, preko firmi, organizacija do vlada država. Inače, zagađenje zraka uzrokuje niz zdravstvenih problema. Pored toga, mnoge čestice koje zagađuju zrak uzrokuju i globalno zatopljenje, a svatko od nas može jednostavnim navikama, poput bicikliranja, biti dio promjene.

Comments are closed.