Nosivi uređaji kao sredstvo plaćanja

Objavljeno 19.04.2016.
travanj 19, 2016

Pametni satovi, narukvice, ogrlice, privjesci… Nosivi uređaji postali su velik tehnološki hit i mnogi ljubitelji gadgeta svakodnevno ih koriste kako bi s pomoću njih pratili svoje zdravlje, tjelesne aktivnosti, prehrambene navike i općenito životni ritam. Međutim, njihov potencijal daleko je veći, a odnedavno se sve više spominju u kontekstu financijskih transakcija i beskontaktnog plaćanja.

Štoviše, na tržištu su se već pojavili nosivi uređaji koji istodobno igraju i praktičnu ulogu digitalnih novčanika pa, po svemu sudeći, nosivu tehnologiju uskoro nećemo poistovjećivati isključivo s gadgetima koji nam mjere otkucaje srca ili broje kalorije. Ključan korak napravila je američka tvrtka Jawbone, proizvođač popularnog brenda pametnih narukvica UP, koja je u suradnji s American Expressom predstavila model narukvice koji osim standardnih “fitness” značajki omogućuje i beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima u SAD-u.

Nakon autentifikacije i povezivanja Amexa s UP-om putem Jawboneove aplikacije vlasnici kartice mogu jednostavno obavljati svoju kupovinu prislanjanjem zgloba, odnosno narukvice na POS uređaj koji podržava NFC tehnologiju, pri čemu čak nije nužna podrška pametnog telefona. Korisnici koji se odluče na ovakav način plaćanja i dalje sudjeluju u programima nagrađivanja vjernosti koje American Express standardno pruža svojim klijentima.

Razvoj inovativnih načina mobilnog plaćanja postao je u kratkom roku jedan od primarnih ciljeva mnogih velikih igrača u svijetu tehnologije. Među njima je naravno i sveprisutni Apple, čiji se pametni sat Apple Watch u kombinaciji s iPhoneom i uslugom Apple Pay može pretvoriti u uređaj za beskontaktno obavljanje transakcija, a u cijelu priču uključio se i njegov konkurent Samsung čiji Gear S2 također podržava slične mogućnosti.

Istodobno, kartičarska kompanija MasterCard najavljuje *ambiciozan program kojemu je cilj integrirati različite gadgete i uređaje u MasterCardov sustav plaćanja, kako bi krajnji korisnici u konačnici mogli obavljati transakcije na način koji im najviše odgovara i uz najveću razinu sigurnosti. To znači da bi u bliskoj budućnosti gotovo svaki digitalni uređaj ili dodatak mogao poslužiti kao sredstvo za obavljanje plaćanja, bilo da je riječ o pametnoj narukvici, prstenu, privjesku ili čak odjevnom predmetu koji ima integriranu minijaturnu elektroniku.

Nova tehnološka rješenja pritom imaju potencijal proširiti potrošačko iskustvo na jednu novu razinu jer će nosivi uređaji kupcima moći pružiti detaljnije informacije o kupovnim navikama te transakcijama i njihovu kontekstu, što ih u konačnici može potaknuti na odgovornije korištenje novčanih sredstava, planiranje potrošnje i donošenje odluka o kupovini.

Premda pred njom još leže izazovi poput standardizacije i sigurnosnih pitanja, ne treba posebno naglašavati da nosiva tehnologija u službi plaćanja ide korak dalje od uobičajenih načina koji su trenutačno u širokoj upotrebi, jer omogućava “prirodniju” interakciju s tehnologijom te ima velik potencijal u unapređivanju mnogih aspekata svakodnevnog života. Uostalom što je brže i praktičnije – upisati PIN, pokrenuti aplikaciju ili možda samo napraviti jedan pokret rukom? Budućnost plaćanja sasvim sigurno leži u – jednostavnosti.

Comments are closed.