Mladi prepoznaju online rizike, a zanimaju ih dionice, porezi i štednja

Objavljeno 04.04.2017.
Štedopis Online plaćanja
travanj 04, 2017

Edukativan program i popratni natječaj “Online plaćanja” polučio je izvrsne rezultate! U organizaciji Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje te Hrvatske udruge banaka, program je osmišljen kako bi usavršio znanje mladih o raznim financijskim i online temama, ali i upotpunio obilježavanje Europskog tjedna novca.

Štedopis Infografika 1

Trotjednu je edukaciju uspješno položilo čak 2240 mladih u dobi od 16 do 24 godine. Srednjoškolci i studenti iz cijele Hrvatske na zanimljiv su i motivirajući način učili o odgovornoj potrošnji, internetskoj kupnji i online plaćanjima.

Rezultati su pokazali kako su mladi itekako zainteresirani za navedene. Naime, više od polovice njih točno je odgovorilo na svih 10 pitanja, a samo je 4% polaznika odgovorilo točno na 5 i manje pitanja.

Utvrdili su kako prepoznati lažne internetske stranice, upitne online ponude i oglase te kako se zaštititi od prijevara i umanjiti rizike pri online plaćanju. Kroz program su osvijestili i svoja potrošačka prava u online trgovini.

Štedopis Infografika 2

Prema netočnim odgovorima, mladi još uvijek nisu dovoljno upoznati s financijskim pojmovima. Ne poznaju dovoljno financijske proizvode, poput debitne kartice i dopuštenog prekoračenja na tekućem računu. Teže razlikuju i financijske prioritete, potrebe, želje i mogućnosti, koji predstavljaju osnovu za odgovorno raspolaganje novcem.

Unatoč tome što su bili ponuđeni i točni odgovori, njih 30% ne bi znalo kome se obratiti u slučaju da su njihova potrošačka prava dovedena u pitanje.

Također, polaznici su kroz odgovore naglasili kako bi voljeli naučiti više o utjecaju marketinga na potrošnju, ulaganju u dionice, mogućnostima štednje za mlade i plaćanju poreza.

Kako bi mladi i dalje mogli učiti o važnim financijskim temama, edukativni program “Online plaćanja” ostaje dostupan svima na www.stedopis.hr, www.sigurnostnainternetu.hr te www.hub.hr.

 

Comments are closed.