Donacija “Sveti Duh”

Objavljeno 18.12.2013.
prosinac 18, 2013

PBZ donirao 1,5 milijun kuna za RTG uređaj i uređenje prostora ERCP dijagnostike u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu

Jedno od osnovnih ljudskih prava svakog ljudskog bića jest pravo na zdravstvenu skrb i zdravstvenu zaštitu. Kako bi se u Republici Hrvatskoj unaprijedio zdravstveni standard neophodno je omogućiti svim pojedincima, bez obzira na ekonomski ili socijalni položaj, korištenje tekovina suvremene medicine i srodnih znanosti. Zdravlje nije samo odgovornost pojedinca već zajednice, društva u cjelini. Upravo je stoga jedna od temeljnih odrednica društvene odgovornosti Privredne Banke Zagreb unaprjeđenje zdravstvene skrbi svih građana Republike Hrvatske. Kroz niz donacija namijenjenih zdravstvenom sektoru, Privredna banka Zagreb nastoji pomoći potrebitima diljem Hrvatske, a samim time i promicati humane ideje, etička načela i ljudska prava.

Tako je u lipnju ove godine Privredna banka Zagreb donirala 1,5 milijuna kuna za rendgenski uređaj i uređenje prostora ERCP dijagnostike u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu. Naime, iako je KB „Sveti Duh” najstarija bolnica u Republici Hrvatskoj, osnovana još davne 1804. godine, sve do nedavno to je bila jedina klinička bolnica u gradu Zagrebu koja nije imala mogućnost ERCP dijagnostike. ERCP dijagnostika je dijagnostička pretraga koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače. Koristi se kod sumnji na bolesti jetre, žučnih vodova (žučni kamenci, žutica) te karcinoma jetre. U uređenje nove ERCP dijagnostike zajednički su investirali Grad Zagreb (1,3 milijuna kuna) koji je i osnivač ove bolnice i Privredna banka Zagreb (1,5 milijuna kuna) te je ukupna vrijednost ove investicije oko 2,8 milijuna kuna. Osim unaprjeđenja zdravstvene skrbi za bolesnike, ova je donacija važna jer predstavlja značajno rasterećenje za sve ostale bolnice u okruženju s obzirom da KB-u „Sveti Duh“ gravitiraju pacijenti iz cijele Hrvatske.

Donacije su najbolji pokazatelj da dobrota nije samo apstraktni pojam nego konkretno djelo kojim direktno utječemo na živote drugih. Pri tom valja naglasiti kako se plemenitost donatorskog čina ne mjeri njegovom materijalnom vrijednošću nego svatko od nas može i treba imati otvoreno srce za potrebe drugog čovjeka kako bi time motivirali jedni druge za stvaranje pozitivnih promjena u svojim sredinama, kao i čitavom društvu. To je u konačnici i jedan od temeljnih ciljeva društveno odgovornog poslovanja Privredne banke Zagreb.

 

Comments are closed.