Dječja bolnica Srebrnjak

Objavljeno 18.12.2013.
18 prosinca, 2013

Djeca su najranjiviji dio društva i zaslužuju našu bezuvjetnu pomoć

Svatko će se zasigurno složiti da su djeca naše najveće blago i da im trebamo pružiti maksimalnu sigurnost i zdravstvenu skrb jer upravno na djeci leži budućnost cijelog čovječanstva. Iako od svog osnutka PBZ pomaže brojne humanitarne projekte za djecu, Banka je odlučila  2012. i 2013. godinu posebno usmjeriti na pomoć djeci pružajući tako posebnu potporu projektima unaprjeđenja zdravlja i zdravstvene zaštite djece.  U lipnju 2012. godine PBZ je kompletno opremio novi Odjel za klinička ispitivanja u Dječjoj bolnici Srebrnjak, donirajući ovoj bolnici 2,5 milijuna kuna.

Novi Odjel za klinička ispitivanja pri Dječjoj bolnici Srebrnjak, prvi je takav zaseban odjel u Republici Hrvatskoj i široj regiji, u potpunosti prilagođen EU standardima. Naime, Europska unija je u posljednje dvije godine prilagodila zakonske propise kako bi promijenila stanja u pedijatrijskoj farmakologiji. Tako je prihvaćen stav da je neetički davati lijekove djeci, ako ti lijekovi nisu prethodno podrobno ispitani na pedijatrijskoj populaciji u razvojnoj fazi djeteta koji taj lijek prima. Drugim riječima, djeci se ne smiju davati lijekovi koji nisu na odgovarajući način ispitani u toj uzrasnoj skupini. Kako je pojasnio mr. sc. Boro Nogalo, dr. med., ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, lijekovi koji su se do sada upotrebljavali u pedijatriji u pravilu su se klinički ispitivali na odraslim osobama, a preporučene doze lijeka za djecu potom bi se preračunavale. Stoga će ovaj Odjel revolucionarno unaprijediti razvoj lijekova koji će se primjenjivati kod djece nakon prethodno, po strogim normativima, provedenih ispitivanja učinkovitosti i neškodljivosti u djece.

Projekt izgradnje ovog jedinstvenog Odjela na tristotinjak četvornih metara započeo je 2009. godine, grad Zagreb je financirao građevinske radove, a donacijom Privredne banke Zagreb u iznosu od 2,5 milijuna kuna Odjel je kompletno opremljen svom potrebnom opremom za rad.

Comments are closed.