500.000kn za razminiranje Hrvatske

Objavljeno 28.01.2014.
siječanj 28, 2014

Kupnjom automobila PBZ donirao 500.000kn za razminiranje Hrvatske

PBZ će automobil dalje donirati u humanitarne svrhe

Privredna banka Zagreb je kupnjom jedinstvenog automobila, oslikanog po predlošku proslavljenog hrvatskog akademskog slikara Borisa Bućana, donirala 500.000 kn projektu „2008 protiv mina“ za razminiranje minski sumnjivih područja Republike Hrvatske. Renomirani hrvatski slikar oslikao je automobil Peugeot 2008 u stilu njegovog slavnog plakata za balet Igora Stravinskog „Žar ptica”, čime je ovaj automobil zaista postao jedinstven u čitavom svijetu.

Na svečanosti uručenja ključeva unikatnog automobila donatoru Privrednoj banci Zagreb, Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske rekla je: „Mine… sama riječ, a kamoli pomisao na njih, izaziva nelagodu; mine razaraju, prekidaju život, mine onemogućuju život i suživot tamo gdje su posijane. Umjetnost  s druge strane nadahnjuje život, oplemenjuje ga i inspirira, a nerijetko pomaže pojedincu i da preživi“.

Ne čudi stoga da su u ovom humanitarnom projektu spojena dva ekstrema  – umjetnosti i mine. Riječ je o umjetnosti u pokretu s humanitarnim ciljem, a Banka je odigrala ključnu ulogu doniravši 500.000 kuna za kupnju automobila. No, to nije kraj humanitarnog djelovanja jer će Banka taj isti automobil donirati dalje u humanitarne svrhe zakladi Sierra za palijativnu skrb djece.

Boris Bućan jedan je od najpoznatijih hrvatskih likovnih umjetnika i dosad je imao više od sedamdeset samostalnih izložbi, te više od 160 kolektivnih izložbi. Izuzetno je cijenjen u zemlji i u inozemstvu, dobitnik brojnih nagrada, a njegova djela danas se nalaze u svjetskim muzejima u New Yorku, Münchenu i Parizu.

Osim ove donacije, Banka je u 2013. godini donirala 1.500,000,00 kuna za razminiranje, od čega se milijun kuna odnosi na 125.000 m2 poljoprivrednog područja Općine Antunovac u Osječko-baranjskoj županiji te 123.446 m2 minski sumnjive površine u središnjem dijelu Vukovarsko – srijemske županije, u Općini Stari Jankovci, južno od naselja Slakovci.

Sveukupno je PBZ do sada donirala 2,2 milijuna kuna za razminiranje oko 300.000m2 minski sumnjivog područja Republike Hrvatske!

 

Comments are closed.