25 milijuna eura za inovativna hrvatska mala i srednja poduzeća

Objavljeno 07.12.2018.
07 prosinca, 2018

Europski investicijski fond (EIF) podržao nas je ugovorom o garanciji za portfelj  od 25 milijuna eura novih kredita za inovativna mala i srednja poduzeća te manja srednje kapitalizirana poduzeća kroz Innovfin SME garantni program. Zahvaljujući ovoj podršci imamo priliku omogućiti kreditiranje po povoljnijim uvjetima od trenutno važećih na hrvatskom bankarskom tržištu te potaknuti rast i razvoj inovacija, ali i otvaranje novih radnih mjesta.

Europski investicijski fond potiče inovacije, rast i razvoj

Europski investicijski fond, kao dio grupe Europske investicijske banke, ima u cilju omogućiti europskim mikro, malim i srednjim poduzećima lakši pristup financijama. Tako dizajnira i razvija instrumente za financiranje osnutka i rasta poduzeća, jamstva i instrumente za mikro financiranje namijenjenih upravo ovom tržišnom segmentu. Pritom promiču inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje, koji su između ostalog i ciljevi Europske unije.

Europska komisija i grupa Europske investicijske banke su, imajući ove ciljeve na umu, u 2014. godini lansirale program Innovfin, kako bi ponudile novu generaciju financijskih instrumenata i savjetničkih usluga te pomogle inovativnim tvrtkama da lakše dođu do sredstava za financiranje diljem Europe i šire.

Investicijski plan za Europu omogućava povoljnije kreditiranje

Investicijski plan za Europu, odnosno Junckerov plan, jedan je od ključnih koraka Europske unije u poticanju investicija u Europi, stvaranju radnih mjesta i poticanju rasta. U tu svrhu će se razboritije koristiti novi i postojeći financijski resursi.

Do studenog 2018. godine Junckerov plan već je mobilizirao 360 milijardi eura dodatnih ulaganja, uključujući više od milijardu eura u Hrvatskoj, s 850 000 malih i srednjih poduzeća koje imaju koristi od lakšeg pristupa financiranju.

Kako je Privredna banka Zagreb već dugi niz godina vrlo aktivna u uspostavljanju i podržavanju programa usmjerenih na razvoj srednjih i malih poduzetničkih segmenata, veseli nas što ćemo imati priliku dodatno ih osnažiti zahvaljujući ugovoru o garanciji za portfelj od 25 milijuna eura. Čvrsto vjerujemo kako će povoljniji uvjeti kreditiranja potaknuti razvitak inovativnih hrvatskih srednjih i malih tvrtki.

Comments are closed.