Vinkovačke jeseni

Objavljeno 06.09.2013.
rujan 06, 2013

Vinkovačke jeseni primjer su neraskidive veze čovjeka i zavičaja

Vinkovačke jeseni, manifestacija hrvatske tradicijske kulture, ove se godine održala 48. put zaredom od 6. do 15. rujna . Slikovito govoreći Vinkovačke su jeseni ogledalo duše slavonskog čovjeka, one su želja da se sačuva iz zaborava glazbena baština i plemenitost ljudi te stoga s punim pravom možemo tvrditi da se ovom priredbom pokazuje svo bogatstvo hrvatske tradicije i kulture. Ove su se godine Vinkovačke jeseni po prvi puta održale u europskoj Hrvatskoj što dodatno pridaje na značaju očuvanju zavičajnih običaja i tradicija. Tradicija ovog kraja još je dojmljivija uzmemo li u obzir da su Vinkovci najstariji europski grad s 8200 godina neprekinute naseljenosti. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, istaknuo je važnost održavanja ovakvih priredbi rekavši na svečanosti otvorenja Vinkovačkih jeseni: „Brinuti se o prošlosti, znači brinuti se o budućnosti. Mi brinemo o tradiciji i zato imamo budućnost.”

Privredna banka Zagreb dugogodišnji je pokrovitelj Vinkovačkih jeseni, pa smo tako i ove godine svojom donacijom podržali ovu hvalevrijednu manifestaciju. Temelj našeg poslovanja jest kontinuirano pridonositi razvoju lokalnih zajednica i čvrsto vjerujemo kako, pružajući podršku manifestacijama kao što su Vinkovačke jeseni, mi pridonosimo poboljšanju ukupne kvalitete života naše zajednice.  Isto tako vjerujemo kako je očuvanje hrvatske tradicije i kulturne baštine jedan od najvažnijih načina u očuvanju hrvatskog identiteta.

U sklopu 48. Vinkovačkih jeseni održalo se ukupno 30-tak folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i sportskih priredbi, među kojima se izdvaja nedjeljni Svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega, u kojem je ulicama i trgovima Vinkovaca prošlo oko 3.000 članova ukupno 78 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Njemačke i Srbije, koja njeguju hrvatski izvorni folklor. Uz tamburaške sastave, članove kulturno-umjetničkih društava, pjevače i pjevačke skupine, u programu su nastupili i poznati hrvatski glumci, koji su u dramskom dijelu programa prikazali običaje Šokaca i Šokadije u programu nazvanom “To smo što jesmo!”, odabranom po nazivu posljednje knjige književnika Vladimira Rema.

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • Arhiva članaka