PBZ obilježava Europski tjedan novca

Objavljeno 14.03.2018.
workshop_high_school_students
ožujak 14, 2018

Manifestacija vezana uz financijsku edukaciju obilježava se od 12. do 18. ožujka, a Privredna banka Zagreb tim povodom održava brojne edukativne aktivnosti.

Europski tjedan novca Europske bankovne federacije vodeća je inicijativa financijskog obrazovanja u Europi, a događa se u 20 europskih zemalja.

U školama diljem Hrvatske tako će se provesti radionice „Djeca i štednja“ i „Ti odlučuješ“. Kako bi školarci stekli opća znanja i informacije o primjeni matematike u domeni bankarstva, naročito kad su u pitanju štednja, krediti, kartice i obveznice, osmislili smo novu prigodnu inicijativu pod nazivom „Matematika u bankarstvu“. Pokretanje projekta „Umjetnost štednje“ svakako je pozitivno djelovalo na odaziv sudionika u aktivnostima.

New PBZ volunteers 2

Raduje nas činjenica da se broj volontera edukatora povećao s 31 na 49, dok se, umjesto dosadašnjih 9, u projekt uključilo čak 20 gradova. Muzej Privredne banke Zagreb, posvećen povijesti novca i štednje, također je uključen u aktivnosti povodom Europskog tjedna novca. U njemu se odvija inicijativa „Muzej u školi – škola u muzeju“, kroz koju djeca u prostorima muzeja imaju priliku razgledati bogatu povijesnu građu, ali i saznati brojne zanimljivosti o novcu, valutama i štednji.

Osim navedenih aktivnosti, PBZ je sudjelovao u obilježavanju „4. Europskog tjedna novca“, ostvarenog u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Također, podržavamo i projekt Hrvatske gospodarske komore pod nazivom „Više znamo, bolje razumijemo“. U sklopu projekta tako sudjelujemo u predavanjima namijenjenima učenicima i nastavnicima srednjih škola, a 15. ožujka se pridružujemo okruglom stolu na temu financijske pismenosti. Podupiremo i održavanje prvog „Europskog kviza o novcu“, kojeg organizira Hrvatska udruga banaka uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Cijeli niz hvalevrijednih aktivnosti za srednje škole i obitelji održava se i u torinskom Muzeju štednje. U svojim će prostorima mladima omogućiti da na jedan dan postanu porezni inspektori, na praktičan način nauče kako upravljati osobnim financijama, razmotriti rizike, ali i da doznaju razlike između različitih ugovora o radu. U sklopu zatvaranja Europskog tjedna novca, djelatnici Muzeja pripremili su i umjetničku radionicu inspiriranu kasicama-prasicama, kojih je izloženo čak 1500.

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • Arhiva članaka