Mladi prepoznaju online rizike, a zanimaju ih dionice, porezi i štednja

Objavljeno 04.04.2017.
Štedopis Online plaćanja
travanj 04, 2017

Edukativan program i popratni natječaj “Online plaćanja” polučio je izvrsne rezultate! U organizaciji Štedopisa, Instituta za financijsko obrazovanje te Hrvatske udruge banaka, program je osmišljen kako bi usavršio znanje mladih o raznim financijskim i online temama, ali i upotpunio obilježavanje Europskog tjedna novca.

Štedopis Infografika 1

Trotjednu je edukaciju uspješno položilo čak 2240 mladih u dobi od 16 do 24 godine. Srednjoškolci i studenti iz cijele Hrvatske na zanimljiv su i motivirajući način učili o odgovornoj potrošnji, internetskoj kupnji i online plaćanjima.

Rezultati su pokazali kako su mladi itekako zainteresirani za navedene. Naime, više od polovice njih točno je odgovorilo na svih 10 pitanja, a samo je 4% polaznika odgovorilo točno na 5 i manje pitanja.

Utvrdili su kako prepoznati lažne internetske stranice, upitne online ponude i oglase te kako se zaštititi od prijevara i umanjiti rizike pri online plaćanju. Kroz program su osvijestili i svoja potrošačka prava u online trgovini.

Štedopis Infografika 2

Prema netočnim odgovorima, mladi još uvijek nisu dovoljno upoznati s financijskim pojmovima. Ne poznaju dovoljno financijske proizvode, poput debitne kartice i dopuštenog prekoračenja na tekućem računu. Teže razlikuju i financijske prioritete, potrebe, želje i mogućnosti, koji predstavljaju osnovu za odgovorno raspolaganje novcem.

Unatoč tome što su bili ponuđeni i točni odgovori, njih 30% ne bi znalo kome se obratiti u slučaju da su njihova potrošačka prava dovedena u pitanje.

Također, polaznici su kroz odgovore naglasili kako bi voljeli naučiti više o utjecaju marketinga na potrošnju, ulaganju u dionice, mogućnostima štednje za mlade i plaćanju poreza.

Kako bi mladi i dalje mogli učiti o važnim financijskim temama, edukativni program “Online plaćanja” ostaje dostupan svima na www.stedopis.hr, www.sigurnostnainternetu.hr te www.hub.hr.

 

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

  • Arhiva članaka